Nacionalno blago je u sjemenu

Biljke i seme ne poznaju nacionalne granice.
Danas sa pojavom neplodnog hibridnog semena,sa biljakama bez semena oplođavanih veštačkim putem hemikalijom auksin u plastenicima, sa pojavom biljaka bez ukusa radi dobitka na drugim osobina (dugo čuvanje radi prodaje) i sa pojavom genetski manipulisanih biljaka (spoj virusa, bakterije, životinje i biljke u jednu transgenu GMO mešavinu sa osobinama biljke)naša je nužnost i sveta dužnost da sačuvamo ono što smo kao stanovnici planete pripitomljavali od prvih ljudskih zajednica do danas - stare sorte.
Pravila sakupljanja
Znaš li šta je seme ili samo misliš da znaš? Seme je spavajući embrion biljke. Dakle ono je živo i u njemu je vitalna energija. Ono je biljka koja spava. Zato postupaj sa semenom sa ljubavlju i dužnom pažnjom koju ukazuješ svakom živom biću, kako to svi pravi Čuvari čine. Ne radi sa semenom kada si ljut ili nervozan, jer svi imamo biopotencijal -živi smo, pa i seme. Pogledaj na ovome sajtu film Tajni život biljaka. Dužna pažnja podrazumeva poštovanje dobre naučne prakse o tome kada se seme sakuplja, kako i pod kojim i uslovima, kako se priprema za čuvanje, u čemu i kako se čuva.
Zato treba da - saznaš sve specifičnosti biljne vrste sa kojom radiš, pa i njenog semena.
Recimo većina semena se čuva suvo, suši se na posebne načine i što je suvlje bolje se čuva i duže opstaje na niskim teperaturama, međutim orah se mora čuvati u 80% vlage.
Zato prouči osobenosti svake vrste ponaosob.
Treba da znaš šta se u kom mesecu sakuplja, da bi se pravilno pripremio i organizovao da sa ostalima sakupiš seme, plodove ili reznice u pravo vreme.Treba da pratiš vremenske prilike, jer je opasno sakupljati neko seme kada je vlažno, ili prevruće, opet zavisno od vrste. Treba da istražuješ terene, posebno one zapuštene, napuštene i udaljene izolovane, recimo planinska sela. Naravno ne možeš svuda stići sam, zato zamoli sa osmehom druge ljude, objasni im koliko je to važno i zašto i koliko je to tebi važno - one ljude koji putuju po selima, tamo žive, imaju rođake, planinare i slično...
Pojasni minimum pravila o transportu semena onima koji ga sakupljaju za tebe kako bi seme stiglo do tebe zdravo.
a) Svo suvo seme se isključivo prenosi u papiru, a nikako u najlonu i teglama, jer se na najlonu i staklu kondenzuje vlaga i seme se ubuđa. Bilo kakav papir je ok, pa i stare novine ako nema čistoga papira.
b) Plodovi voća se ne smeju tumbati jer gnjile i trule ubrzano. Potrebno je da se prenose nezapakovani eventualno u papiru ili zamotani u krpe, a nikako u najlon kesama, potrebno je da dišu, da tokom trasnporta budu van dometa sunca i prekomerne toplote, ako je moguće da budu na hladnom. Zamoli onoga ko sakuplja da pita
a) koja je vrsta u pitanju (recimo pasulj),
b)koji je narodni naziv (recimo Sumporaš),
c) koliko dugo je seme u porodici domaćina i zna li mu poreklo tj. kako je do njega stiglo,
d) kako se zove selo odakle je seme, i ime domaćima i adresae) i koje su posebne osobine koje zahteva biljka.
f) samo ako je moguće, neka fotografiše biljku
Sve ovo treba zapisati, na papir idealno na papirnu kesu u kojoj je seme i to je izuzetno važno. Nikako se ne treba oslanjati na pamćenje.
Obezbedi prijatelju papirne kese od hleba (mrvice izbacite da se ne ubuđaju) i olovku, jer ih možda neće imati kod domaćina od koga uzima seme.
Na glasi da objasni domaćinu da mi štitimo staro seme od nestajanja jer nestaju i selaKada seme stigne do tebe.
Uvek ga pogledaj par minuta napolju na mirnom, suvom, mestu bez sunca i vetra, sa lepom radnom površinom ( ne na travi) kako bi proverio ima li insekata koji treba da izlete iz papirne kesice, recimo moljaca koji polažu jaja u semenu. Ako ih oslobodiš u stanu mogu polegati jaja u svo drugo seme i tu je kraj čuvanja.
Nikada ne rasprostiri seme na površinu na kojoj je bilo drugo seme, jer se mogu preneti buđi i bolesti.
Možeš ga prosuti na čist nov papir koji si stavio na radni sto. Uvek operi ruke pre rukovanja semenom i tokom rukovanja nikada ne dodiruj drugo seme, niti predmete sa kojima je seme u kontaktu. Ne koristi iste predmete da radiš sa semenom recimo jedan isti drveni štapić, a da ga ne opereš i dugo ne ostaviš na suncu da se sterilizuje. Ne dodiruj seme metalom. Ako nemaš kineski štapić, koristi porcelan, staklo ili plastiku.
Nikada ne koristi kesice u kojima je bilo drugo seme za novo seme. Ako je napolju vlažno ili kiša, samo proveri stanje u kome je seme i ostavi ga u kesici dok vazduh u stanu ne bude suv, jer kada je kiša vlažnost u stanu je ogromna a to šteti semenu koje treba da se čuva
Ako postoje semenke koje ti deluju nezdravo sa nekakvim kvržicama, ili imaju rupice na sebi u kojima su insekti položili jaja - fotografiši ih, odmah ih odvoj od ostalog semena u najlonsku kesu, nju zaveši veoma dobro i ostavi van stana, dok ostali čuvari ne utvrde šta je sa semenom.
Ako pak budeš iskusniji pa vidiš da je na semenu buđ koja je stara, osušena, seme samo malo sterilizuj par minuta na blagom suncu uz okretanje da se ne pregreva i fotografiši ga i pohrani u papirnu kesu. Ako na semenu primetiš smežurane jedinke one mogu biti posledica branja nezrelog semena koje se sušilo nezrelo ili pak genetike i to nije opasno, ne bacaj ga.
Ako na semenu uočiš ostatke biljnih delova, ako su meki skini ih jer se mogu ubuđati i to čini jagodicama prstiju ili jako nežno noktima a ne metalnim i drugim alatima, a ako su ti biljni ostaci jako suvi ne diraj ih nikako jer možeš oštetiti seme. Neke biljke svoje seme štite posebnim biljnim prevlakama, koje seme štite od bolesti, buđi i drugih uticaja. Takva je recimo bundeva i njeno seme. Ako ti je seme stiglo tek izvađeno iz biljke ili si ga ti izvadio, treba da znaš da ako ga ostaviš neko vreme, u malo mlake vode, enzimi će učiniti da se biljni ostaci sa semena lako skinu jagodicama prstiju.
Ne stavljaj seme na vlažne površine, niti na sunce, seme se suši na struji suvog vazduha i okreće se povremeno, mora biti van domašaja sunca, jer sunce može ubiti seme, oštetiti mu hromozome (gene).
Kada seme sušiš to ne sme biti naglo. Prvo ocedi seme u cediljki koja je jako dobro bila oprana od starog semena. zatim seme stavi na čiste u veš mašini oprane pamučne krpe i okreći ga prstima i pomeraj svakih pola sata, a kasnije na sat vremena. Kada sva vlaga sa semna pređe na krpu, ako je krpa mnogo vlažna zameni je čistom i suvom krpom.
Ako u pogrešnom trenutku vlažno seme staviš na papir ono će se tokom vremena zalepiti i biće nemoguće odvojiti ga od papira niti to pokušavaj. Ako bi seme stavio na najlon ili staklo, znaj on ne upija vodu i vlagu i to nije srećno rešenje sem ako strujanje promaje nije dovoljno dobro da ga isuši. Kada je seme suvo posle par dana prebaci ga na papir.
Dok se seme suši potrudi se da nema drugog semena u blizini, da je strujanje vazduha dobro u prostoriji, da nema insekata i da nije na suncu.
Sve sakupljene podatke i fotografiju pošalji Čuvarima na Facebook grupu "Čuvari semena", (grupa takoreci ne fukcionise vise) na forum ili email :uvara i prati komentare.
Kada vidiš reakcije i komentare drugih Čuvara o semenu, verovatno je već prošlo par dana otkako seme sušiš i vreme je da seme prebaciš u papirne kesice i neka se seme prosuši u kesicama par dana, zavisno od stanja u kome je stiglo i doba godine i trenutne klime.
Ako nije dovoljno suvo, ne zatvaraj papirne kesice. D
a bi čuvao seme od moljaca i žiška koji u seme polažu jaja - možeš pored semena držati listove oraha i-ili lepljivu traku za hvatanje moljaca. Moljci obično napadaju u sumrak ili noću. Niakva hemijska sredstva poput pesticida, naftalina i drugoga nisu dozvoljena Čuvarima, za zaštitu semena. Naftalin je kancerogen, kao i većina pesticida koji su endokrin oetajući, reproduktivni toksini i drugo...
Uvek pro upiši podatke na kesicu pa tek onda stavi seme u nju. Pisanje po kesici dok je seme unutra - može oštetiti seme. Treba praktikovati pisanje na papirnoj kesici i duplo pisanje na nalepnici (kancelarisjkom belom stikeru ) koja se lepi na kesicu. Ponekad nalepnica otpadne, ili se zapis na kesici ili nalepnici razmrlja i zato imamo duplu sigurnost.
Koje podatke treba uneti na kesicu i nalepnicu?
a) koja je vrsta u pitanju (recimo pasulj),
b)koji je narodni naziv (recimo Sumporaš),
c) koliko dugo je seme u porodici domaćina i zna li mu poreklo tj. kako je do njega stiglo,
d) kako se zove selo odakle je seme, i ime domaćima i adresae) i koje su posebne osobine koje zahteva biljka.
f) broj fotografije koja je pogranjena na računaru ili u katalogu koji pravišKako seme pristiže sve unosi u katalog i čuvaj rezervnu kopiju kako ne bi bio obrisan sa računara.
Kopija ti može biti negde online ili odštampana na papiru.
Svakako je dobro imati konačno štampan katalog, a kako ne bi trošio novac da sve bude u koloru, fotografije sa brojevima na koje se pozivaš u crnobelom tekstu, dakle fotografije objedini na kraju kataloga i samo njih štampaj u koloru, a tekst crno belo u fotokopirnici - tako je mnogo jeftinijeKesicu od papira dok se seme isušuje od zadnje preostale vlage (jer smo ga sušili kako je prethodno navedeno u tekstu) dakle kesicu sada drži zatvorenom kako bi sprečio ulazak insekata.
Kesicu zatvaraš tako što vrh presaviješ par puta i staviš spajalicu, jer će možda postojati potreba da pogledaš, razmeniš, fotografišeš ponovo seme i sličnoPre stavljanja u frižider, spajačlica se skine, odmota se vrh kesice koji je bio urolan, odmotan prazan vrh kesice se sada mota u krug oko cele kesice (zato se ona ne puni nikada do vrha već samo dopola), jer se tako sprečava ulaz vlage, insekata, oštećenja, slučajno otvaranje i prosipanje. zatim se u istom smeru blago obmota providna selotejp traja.
Beli samolepivi stikeri če se sigurno odlepiti i ne koristi ih za ovu namenu, zato se beli samolepivi stiker nalazi ispod selotejpa i stavlja se pre njega, a na kesicu ne preko natpisa na kesici - jer treba da se vide oba Zatim se seme koje je tako upakovano u papirnu kesicu stavlja u velike najlon kese, često duple, od kojih se svaka posebno zavezuje, da bi se sprečio ulazak vlageNe sme se koristi staklo, niti najlon za čuvanje semena, bez papirnih kesica, unutar jer dolazi do kondenzacije, kapljica vlage na staklu ili najlonu i buđanja i propadanja semenaVećina dobro pripremljenog semena, kako je navedeno, će u frižideru na 4C stepena opstati par godina (od 3 godine pa naviše zavisno od pripreme, vrste biljke, genetike...).
Nije dobro u frižideru u kome se čuva seme držati bilo šta drugo (recimo hranu) jer ona ispušta vlagu, što skraćuje vek semenu.
Visokotehnološki opremeljne banke semena imaju posebne frižidere gde se osim temperature može regulisati i procenat vlage u njima.Ako se seme ne sadi na godinu dve i tako se osveži - obavezan je test klijavosti, jer ona sa vremenom opada, o čemu će posebno biti više reči.
Pažnja na terenu!
Bez obzira da li zakon nešto reguliše ili ne, potrebno je štititi prirodu.
Dok brošura ne bude gotova, treba znati
da se nikakve aktivnosti ne smeju vršiti nad vrstama koje su zaštićene i strogo zaštićene, kao ni u zaštićenim oblastima.
- da se ne sme u prirodi lomiti biljka, njene grane i drugi delovi, niti iskopavati i slično.
- da se sme prodavati seme jer je dozvoljena isključivo prodaja sertifikovanog semena registrovanim licima.
- da se ne sme sakupljati seme u većem obimu (komercijalno) bez dozvole državnih organa.
- da se ne sme rasejavati seme koje je sakupljeno na jednoj lokaciji, na drugu udaljenu lokaciju u prirodi.
- da se ne sme sakupljati seme na kome su vidljivi znaci bolesti.
- da nije dozvoljeno prenositi biljke bez fitosanitarnih pregleda preko državnih granica

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci