Kadeti bili ste izvrsni ali kome? Zato uživajte ovo je samo vaša pobjeda

Ne želim iskrivljeni pogled nego želim pravi pogled na dešavanja. 
Ne želim da me euforija ponese nego da objektivno sagledam stvar.

Ko je od onih koji slave pobjedu kadetske reprezentacije BiH u košarci i pobjedu na tron, do tog momenta, ikada, ali ikada otišao i na jednu utakmicu šesnasetogodišnjaka u svom gradu i pratio njihove duele. Ko je od vas bučnih, prebučnih želio čuti za malu raju koja igra košarku, nogomet, rukomet ispod prozora u zgradama i reći neka ih nek igraju, to je dobro. Koliko vas se samo nasmiješilo na galamu u lokalnom parkiću kada bi mala raja igrala na goliće, a danas kličete kome ili čemu.

Mnogo, ali mnogo znoja je proliveno da bi se ovakav jedan rezultat postigao, ali svaki od ovih dječaka.
Ne treba zaboraviti činjenicu da je u BiH sport osim fudbala eksces i da je sad svaki od ovih zlatnih dječaka bio pred dilemom nastaviti i napustiti košarku. Svaki od njih je bio pred dilemom da li otići na kurs gitare na sastanak sa djevojkom, napisati zadaću ili otiči na trening. I to nekoliko puta. Treba vidjeti i činjenicu da je junak momak iz krajine, da je selektor iz Mostara, da su to mjesta u kojima se do  sada nije igrala košarka jer je to bio ekskluzivno sport velikih urbanih mjesta.

Niko u ovom uspjehu ne vidi odricanje ove male odabrane ekipe. Niko ne vidi košarkaški savez koji nije imao novac za kotizaciju jer obećane tranše novca od države ne stižu. 

Poslije ovakvog rezultata da li će država ili bolje reći političari na vlasti stati iza ovih momaka iza njihovih ekipa, iza njihovog saveza . Po iskustvu, neće! Uspjeh ovih mladih ljudi biće prostor na kome će lokalni političari svojim prisustvom pokvariti slavlje, da bi se slikali da bi napravili koji selfi, da bi dobili koji lajk.

Doći će, vrlo brzo, do odlaska ovih zlatnih momaka negdje. Ili će upisati kakvu visoku školu i tek sa smiješkom sjećati se ovog prvenstva ili će se odlučiti za profesionalno bavljenje košarkom i otići negdje gdje su bolji uslovi za razvoj gdje se njegov trud cijeni i plaća i sasvim sigurno malo njih bojim se reći nijedan od njih neće dočekati u košarci seniorsku selekciju da brani boje naše zemlje i da se podiči svojom sportskom karijerom. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci