Cijena voća i povrća će biti duplo veća

Ne treba zaboraviti činjenicu da ovih vrućih dana ubrzano se proizvodjači hrane spremaju za akciju sakupljanja onog što je raslo ovog ljeta. Samo krompir iz BiH ovih dana dobio je dozvolu za izlazak u Evropsku uniju. Desiće se nekoliko stvari koje će indirektno uvećati cijenu krompira makar 100%.
Suša koja je bila smanjila je proizvodnju i poljoprivrednik je od očekivanih 3 tone krompira po dunumu dobiće 2,5 tone ali će za proizvodnju bez poticaja od države morao imati proizvodnju  od 3,5 tona. Pa će pretposataviti cijena ići gore. Ali to nije značajno bitno. Jer otkupna cijena krompira oko 28 pfeninga, a prodaja na pijaci tj. slobodna prodaja je cijena krompira oko 50 pfeninga. Seljak će svoju proizvodnju smanjiti prema otukupu a ići će na pijacu i dobiti cijenu koja mu odgovara.
Druga stvar koja će utjecati na cijenu krompira ali značajnije je sloboda za uvoz krompira u evropsku uniju.
Veliki trgovci koji imaju veze sa evropskom unijom će naći svoj interes u prodaji krompira. Način je da od seljaka kupi za jeftinije odvuče u Evropu i zaradi. Političari će se dodvornički ponašati prema Evropskim zahtjevima panće biti i poticaja, naravno da će i Evropa gledati svoj interes i slijede poticaji i od nje. Sav taj kajmak pokupiće veletrgovci a jako malo ili gotovo ništa neće stići do seljaka.
Pošto je naša zemlja mala sve što se proizvede krompira može da završi na evropskom tržištu. Dakle, naše tržište ostaje prazno ili za smeće iz uvoza ili da krompira nema pa da mu cijena ide gore. A cijena će ići gore do neba , da će se više isplatiti jesti nešto drugo, a da to nebude krompir.
Riješenje je da političari moraju, moraju, voditi računa o gradjanima koje predstavljaju i obezbijede količine koje su nama u zemlji potrebne i da se na tržište EU izveze tržni višak.
Samo da rezimiram krompir će ove godine biti makar duplo skuplji nego danas.
Ne gatam, ne prijetim! Predvidjam!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci