kad Bosanac zaposjedne švedski sto
Svojevremeno sam u jednoj izvrsnoj knjizi koju je napisao Alija Lakišić, a zove se bosanski kuhar pronašao toliko onog što smatram prirodnim kada je hrana, pripremanje hrane i uživanje u njoj u pitanju. Naravno, da znam da postoje različite kulture i različite navike ali je Alija pričao o jednoj sasvim nepoznatoj stvari a to je nacionalnim kuhinjama evrope. Ja ću ga pokušati parafrazirati jer je čovjek zaista napravio dobru knjigu pa je spomenuo svima poznatu francusku kuhinju, naravno i Švedski sto ali pored bezličnih kultura ishrane poput engleske i njihovog doručka, njemačke i njihovih kobasica u kupusu, talijanske koja je puna varijacija na temu tjestenina ipak se zadržao na bosanskom načinu iznošenja hrane na sto. Da ne bih gubio vrijeme prostor i pažnju vas čitalaca ja ću to ispričati onako na brzaka. Helem, francuska kuhinja je kad zasjedneš za sto i onda ti donose, svega po malo i to traje beskonačno, Švedski sto je ono kada je sve poredano na sto i ti uzmeš šta ti odgovara.