Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci


Dilema od prije dvije godine dana kod mene je dobila svoj vrhunac tj. Dobio sam odgovor. Mnogo sam se prepirao po fb grupama da li je Ime Bosna i Hercegovina normalno ime za Bosnu, da li su hercegovci narod za sebe i da li je Hercegovina posebna teritorija. Sve u svemu ime za zemlju u kojoj živimo po mom mišljenju je logično da bude samo Bosna, mada je Hercegovina vrlo interesantna teritorija sa vrlo bogatom istorijom. Ali zašto je manje interesantna istorija krajine i krajišnika ili možda posavine. U ovom tekstu sam se pozabavio samo tek na jedan način pojmom hercegovaca, ali u nekoliko budućih tekstova ću probati dati odgovor na pitanje Hercegovine i dilemu koja nam je nametnuta i otkriti loše namjere onih koji su željeli da jedan, bosanski, narod posvadjaju oko imena.

 Hercegovci je regionalna odrednica za stanovnike Hercegovine, historijske i geografske regije u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da se pojam Hercegovci odnosi na regionalnu pripadnost, svaka daljnja vjerska ili nacionalna kategorizacija je isključena.

Hercegovina je historijska regija u Bosni i Hercegovini koja se prije nazivala Humska zemlja, Zahumlje ili Hum. Kao historijski i geografski pojam prvi put se javlja pod tim imenom 1454. u pismu bosanskog sandžakbega Isa-bega Ishakovića.
Kako navodi Vjekoslav Klaić, pisac historije Bosne, Hercegovci su žestoke, prkosne ćudi, za razliku od Bosanaca koji su većinom mirne, flegmatičke ćudi. Što se tiče njihovog jezika, neosporivo je da je on oduvijek nazivan bosanskim, a u zapisniku sjednice gradskog vijeća sazvane u Mostaru 12.januara 1895. to je samo formalno potvrđeno.
Hercegovci se u ovom slučaju pojavljuju kao zbirna imenica u množini i muškom rodu kao oznaka za grupu ljudi iz Hercegovine (ili samo muškog roda ili i muškog i ženskog roda). Istovjetni pojam u jednini glasi Hercegovac, a označava muškarca iz Hercegovine, dok je jednina ženskog roda Hercegovka, i označava ženu iz Hercegovine. Zbirna imenica za dvije ili više pripadnica ženskog roda iz Hercegovine je Hercegovke.
Pridjevi izvedeni od riječi Hercegovina su “hercegovački” (za muški rod, npr. hercegovački kamen), “hercegovačka” (za ženski rod, npr. Hercegovačka ulica) i “hercegovačko” (za srednji rod, npr. hercegovačko vino).

Sve gore pomenuto ne znači da imam namjeru ukidati Hercegovinu. I zašto bih. Niti prekrajati istoriju, zašto bih. Na kraju krajeva Hercegovina je dio Bosne i samobitnost sama po sebi sa svim svojim različitostima koje danas nosi. A danas ko danas to je tek čestica u istoriji ovih prostora. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno