Kako će izgledati gradsko vijeće u Zenici, kad ne smiju oni što su plaćeni smijem ja koji to radim onako







Ime stranke
2012
2016
RAZLIKA
Br vijećnika

SDA
16876
11353
5523
11

SDP
6756
3202
3554
3

SBB
5405
4048
1357
4

ZA BIH
2145
903
1242


HDZ
1496




SNAGA CENTRA

5307

5

DEMOKRATSKA FRONTA

2436

2

ASDA

2233

2

BPS

1402

1

NAŠA STRANKA

1226

1

STRANKA PENZIONERA

1004

1

HDZ BIH

708



HDZ 1990

829



SDA je na lokalnim izborima izgubila 5523 glasača. Već dvadeset godina pad interesovanja glasača za ovu političku opciju je evidentan. Čini se da su ovi lokalni izbori odsutan momenat. Političko vodjstvo ove partije nema sredstva da riješi političku situaciju vlro nepovoljnu u njihovo ime. Opći izbori će biti vrlo interesantni tj. Može se predvidjeti urušavanje glasačkog tijela ove partije. Kandidat za gradonačelnika dobio manje glasova od liste stranke. Zašto. Gdje su otišli glasovi.
SDP je  politička partija koja je izgubila više glasova nego što  je dobila naime u  odnosu  na 2012 godinu ove godine je dobila 3554 glasača manje od prošlih izbora. Način na koji rade i na koji vode partiju u Zenici očito njihovom glasačkom tijelu nije odgovaralo. Na kraju krajeva najveći politički gubitnik u Zenici ozbiljno kandiduje i ova politička partija jer gubitkom jednog stalnog člana i nekoliko  njegovih istomišljenika izgubili su ovaj broj. Interesantno je da je kandidat za gradonačelnika dobio približan broj glasova kao i kada je bio nosilac liste za vijeće na prošlim izborima.
SBB je na gubitku trećine svojih glasača zašto.  Očito je da glasačima koji su poslije 2012 glasali za sbb nisu  odgovarali koalicije  sa sda pa su glasači kaznili  ovu partiju svojom apstinencijom.
STRANKA ZA BIH svojim neradom su izgubili vijećničku poziciju u Zenici. Izgleda da je ovo nepovratan put.
HDZ još jedan kandidat za najvećeg gubitnika.  Zašto. Lošom političkom odlukom  napravili su od sebe u Zenici od političke partije i vijećničke partije u udruženje gradjana, folklornu skupinu. Na prethodnim izborima zajendo su dobili 1496 glasova i sa tim rezultatom njihov vijećnik je  ušao u vijeće i bio podpredsjednik  vijeća. Na ovim izborima da su  kojim slučajem imali zajedničku listu to bi bilo 1537 glasača. U vijećničkim pozicijama ne  bi ništa bilo više ali bi zadržali poziciju podpredsjednika vijeća, ovako, ništa.
Snaga centra je veliko osviježenje na političkoj sceni grada Zenica. Dobili su pet vijećnika u relativno kratkom roku koliko živi ova partija. Bez političkog programa sasvim sigurno najmladja grupa vijećnika u vijeću. Ovo je partija koja je sasvim sigurno povukla veliki broj glasova sdp i gradjanske provenijencije, naravno i mladih.
Demokratska fronta po prvi put ulazi u vijeće sa svoja dva kandidata. Nema se šta puno pričati o toj stranci ali ostaje vrijeme da vidimo o čemu se radi.
ASDA je partija koja je u Zenici uvukla dvije partije i na ovim izborima sasvim očekivano trebala je dobiti više nego na izborima 2012.
Bps je povratnik na političku scenu.
Naša stranka je takodje nova politička partija u vijeću i vjerovatno će dati i potpredsjendika vijeća.
Stranka penzionera je zaista iznenadila do sada nisu zabilježili ovako dobar rezultat u Zenici. Vrlo lako bi i oni mogli ući u vijeće.

Nezavisni kadidat Avdo Musić je predstavnik ispred nacionalnih manjina. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci