Patuljci pojma nemaju, a nemaju ni penzioneri

E, a jel se sjećate kad smo u školi učili istoriju ....pa "Pariska komuna" 1871 g. koja je bila zapravo jedna vrsta socijalističke revolucije,,,, i trajala je par nedelja ili meseci. Onda su nas nastavnici i profesori učili da je glavni razlog propasti Pariske (Pariške?) komune bio nedostatak avangarde. Avangarda u najprostijem smislu riječi je trebala da bude Komunistička Partija. Ona je trebalo da nakon osvajanja vlasti zavede čuvenu "Diktaturu proletarijata" koja će radničkoj klasi omogućiti postepen prelaz u besklasno društvo.... 50 ak godina kasnije tovariš Lenjin je uspio.... doveo je Radničku Klasu i Komunističku Partiju na vlast, zaveo "diktaturu proletarijata" i započeo put u besklasni komunizam,.... 30 godina kasnije i mi imamo čast da se ukrcamo u voz koji je nezadrživo jurio ka komunizmu.... narednih 30 godina i malo više ....kao da je u tom vozu nestalo goriva.... I onda se neko dosjetio da je nacionalizam mnogo bolje gorivo od ideje socijalne pravde, Pa i jeste bio, ali samo za vozove koji idu nizbrdo .... Da li je moguće da ja to ovde opet vidim pokušaj "pariske komune"? Učite Istoriju gospodo i drugovi...učite istoriju da ne bi bili đaci ponavljači....
Mogu samo konstatovati da je potpuono irelevantan gradjanski aktivizam kada predstavnici penzionera nakon jnajave da će u Sarajevo dovesti 40.000 penzionera, ovako snisihodljivo se ponašaju. Kao da su sa Marsa pali, kao da im nije dogorilo do nokata, kao da im nije stalo da im penzija bude veća. Ovo me podsjeća na trojanskog konja, na Vezirskog slona, na guzne muhe. izvinite penzioneri ali vi nemate kuveta da uzmete ono što je vaše...... Predstavnici penzionera su pristali na obećanja koje novinari nisu prenijeli. Ali novinari jesu zabilježili da povećanje penzije od 5% nije bila tema razgovora. Mada u BiH postoji stranka penzionera, Oni čak ni ne glasaju za nju.... Kaže mi tako jedan penzioner: ''Ama gdje to ima da penzioner vodi državu!?'' Ovo je ašćare prepisano od sindikalnih rukovodioca, koji su pristali a da nisu ni svjesni na šta su pristali. Služe da smiruju penzionere i stite pred njima, interese kopuna u vladi. 
Nekada davno u školama se izučavao marksizam i socijalna pravda. U toj i takvoj ''socijalističkoj'' školi zasmetalo je ono odmah slijepo insistiranje na materijalističko gledanje stanje stvari i poredak u istoriji. Jedan kmet je svakako bio slobodniji od roba, ali on tada nije znao za bolje od svog (bijednog - kakvog ga vidimo danas!) položaja. Kmet, iako tlačen od gospodara, borio se za svog gospodara kada ga ovaj pozove u rat. I to s ropskom poslušnošću! Da li je imalo drugačije danas?  Koliko (dugo) je trajalo robovlasništvo? Koliko kmetstvo? Sjetimo se Kočićevog kmeta Simana, koji vjeruje da će mu Austro Ugarska biti bolja od Turske!... Ok....robovlasnišvo najduže pa feudalno kmetstvo nešto kraće pa kapitalizam sa privatnim vlasništvom pa kapitalizam sa državnim vlasništvom (socijalizam) pa ovo sad..... e pa jebiga ...šta je ovo sad?
Nije, nije ništa drukčije niti danas .... rob kmet ili proleter pa čak i proleter koji je bio na vlasti, redovno je bio izjeban na finjaka... Preko domaćeg kneza-namjesnika!
I zaključak je Refeudalizacija! (Naročito ovdje, na prostoru ex-YU, gdje ''teritorij'' poprima karakter lične prćije, nahije, feuda...tretira se skoro pa kao ''ćaćevina''! U stilu Luja XIV: ''Država, to sam ja!''') Što će reći da Bosanci opet čekaju Švabe da ih izjebu kao Simana? Ili zapravo Švabe već jebu samo mi Balkanci još nismo shvatili

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci