Kako se zaposliti i ostati u Njemačkoj

Vrućina za neizdržat. Nisam mislio na ništa ali malo hladovine bi dobro došlo. Samo što sam stao ide jedan mladac poznanik, prijatelj, nešto je. Ide niz bezveznih pitanja
Dje si ?
Šta ima ?
Kako si ?
Šta radiš ?

Medjutim idu odgovori, mladac je iskoristio trenutnu političku situaciju.
Mada je nekada bio reprezentativac, mada je magistar ekonomije, otišao je mladac u Njemačku zato što ima hrvatski pasoš. Ne samo da je otišao nego je i  našao zaposlenje. Prvo mu je trebalo da riješi elementarne stvari, gdje će spavati i šta će jesti. Riješio momčina te probleme. I da bi riješio problem imanja radne dozvole, mladac otvori firmu u Njemačkoj. Nije to problem. Trebalo mu je vrijeme koliko je čekao u redu u šalter sali, popunio formulare i eto ga. Da, uplatio je i taksu. Tamo u Njemačkoj ga zaposle bez radne dozvole, jer ga zaposle kao partnera kao pod izvodjača i eto ga.

kada se vratio iz Njemačke u zadnja dva mjeseca je poslao svoj CV na 80 adresa. I ništa . Ovdje mu se nisu udostojili odgovoriti ne trebaš nam niti jednom.

Radio je tri mjeseca i kada je krenuo na brdoviti Balkan ugasi firmu i svoje kontakte sa poznanicima i prijateljima iskoristava za novu akciju. Sprema se da ide ali na šest mjeseci, neće više spavati  i jesti kao do sada. Namjera mu je povesti i ženu sa sobom, a slijedeća stepenica je ostati za stalno u Njemačkoj.

Hladovine nema u Bosni. Ovdje je sve uzavrelo

Zbogom majko, Bosnu brani tiiiiii  !

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci