Kulturna prisila i diskriminacija - Sram vas bilo neandretalci, političari, nacionalisti!



Kada sam nosio uniformu za nezavisnu i suverenu BiH ni sanjao nisam da će doći do ovoga. Dvije škole pod jednim krovom to je notorna glupost koju su izmislili šovinisti i nacionalisti koji su vidjeli u vodjenju naroda dobar biznis da profitiraju i nekoliko svojih budućih generacija uhljebe. I kapom i šakom su dijelili radna mjesta ali samo svojim. Nakon dvadeset i kusur godini ti isti nacionalisti i kopuni su napravili novu glupost.
U većini osnovnih škola učenici ( veći dio odjeljenja) slušaju dva časa sedmično islamsku vjeronauku ili eventualno neku drugu. Oni koji ne žele slušati vjeronauku imaju alternativni, obavezni predmet kultura i zajednica. Činjenica je da je ovih drugih malao i da se formiraju grupe od učenika iz nekoliko odjeljenja.
Ne samo zbog toga, već i zbog posebnog statusa nastavnica vjeronauke, učenici koji slušaju kulturu i zajednicu cijele godine imaju 1 ili 2 časa pauze ( dok su njihove kolege na vjeronauci), a elitne nastavnice vjeronauke ne žele posljednje ili prve časove već ono pravu zgodu i naravno njima se udovolji,  jer su u stanju prijetiti i islamskom zajednicom ako im se šta ne svidja.
Učenici, koji po zakonu ne bi smjeli imati pauze imaju ih, jer eto ko im je kriv što nisu religiozni, a i malo ih je, roditelje brzo ušutkaju. Šta je sa onim koji su širokog pogleda pa bi da upoznaju druga religijska shvatanja pa bi da makar fakultativno prate predavanja iz oblasti tj. religije kojoj ne pripadaju, ali su sticajem okolnosti u komšiluku imali ljude upravo te vjeroispovjesti.  Šta je sa onim koji su multikulturni onako sami od  sebe, pa bi da kako i njihovi preci željeli živjeti u suživotu sa onim drugim koji nisu njegove vjere. Prava običnog gradjanina su višestruko ugrožena. Mladog budućeg gradjanina. Nije  mu dozvoljneno da upozna drugo i drukčije. Nameće mu se ono što je njegovo ili se misli da je njegovo.
 Da zaokružim, učenici koji ne pohadjaju vjeronauku godišnje imaju 35 ili 70 časova pauze, prepušteni su sebi, dvorištu, bez nadzora uposlenika škole, možda tek poneka odgovorna učiteljica im se posveti i zbog toga roditelji čak bivaju prisiljeni upisati dijete na vjeronauku da ne  bi 2 časa sedmično bilo pored skole - kulturna prisila i diskriminacija
A šta ćemo sa onima koji prodju ovu torturu danas sutra kako će graditi zajedničku domovinu. Zapravo neće je ni graditi svako će graditi svoj entitet svoj ćošak svoju prćiju. Svako će htjeti imati svoga gosu. Sram vas bilo neandretalci, političari, nacionalisti!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci