Danajci su medju nama

Kada smo kao gradjani prije gotovo godinu dana došli u situaciju da dignemo krivičnu prijavu porotiv načelnika općine danas gradonačelnika. Ni slutio nisam ishod koji će se desiti. Odlukom općinskog vijeća u Zenici ova čaršija promijenila svoj administrativno politički status i od općine postala grad, što nema nikakve veze sa ovom pričom ali ima sa nečim što je bitno samo političarima na vlasti i partijama u kojima su oni.
Naime, gradjansko nezadovoljstvo iskazano od februara 2014. pored niza promjena na političkoj sceni koje su bile zahtijevane od gradjana prema političarima, a političari kao i svi političari svijeta igrali su na kartu iznurivanja i naravno ispunjenja zahtjeva gradjana.
Medjutim, bilo je i nekoliko postupaka krivičnih naravno koji su prošli vrlo čudno. Jedan od tih je da je poslije februarskih protesta jedan broj njih morao odgovarati zašto su uopšte učestvovali u protestima, zašto su bacali kamenje i slično. Neki su kažnjeni, a neki nisu. Ovi koji nisu kažnjeni, bilo je slučajeva kada su policajci pred sudom mijenjali  iskaz. Bilo je onih policajaca koji su na sudu dali izjavu da su ih na takve iskaze nagovorili načelnik policije i ministar unutrašnjih poslova. Bilo je i policajaca koji su zbog promijene iskaza dobijali i disciplinske ukore. Ljudi su jednostavno bili na strani gradjana. Na strani pravde.
Drugi primjer je kada je jednog mladog učesnika gradjanskog nezadovoljstva napao sin jednog političara zapravo grupa mladih u kojoj je bio i sin jednog zeničkog političara. Situacija je stišana prekršajnom prijavom protiv jednog od trojice mladića koji su napali momka iz grupe gradjana.
Treći primjer kako funkcioniše pravosudni sistem i gradjani je izjavu da se neregularno dijeli humanitarna pomoć pristigla poslije poplava na području općine Zenica, u policiju je bio pozvan onaj koji je to napisao na blog, prošlo je sedam mjeseci do narednog vidjenja povodom tog slučaja gradjana i istražnih organa. Vrhunac ovog primjera je bio kada je kantonalni tužilac uzimajući izjavu pitao imali kakve dokaze osoba koja je pokrenula tu istragu o neregularnoj raspodjeli poslije sedam mjeseci. Odgovor je bio : "Sve je trulo."
Zadnji primjer rada istražnih organa i gradjana je po prijavi jednog od gradjana krivična prijava protiv načelnika općine i..... Glavni podnosilac prijave odustao od svoje izjave i svog iskaza.
naravoučenije ove kratke priče je "Ne vjeruj Danajcu i kad darove donosi."

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci