Mliječni rat izmedju Hrvatske i BiH

Iza priče o zabrani uvoza mlijeka u evropsku uniju od strane hrvatske prema BiH leži neka džidža rekao  sam prije nekoliko  dana i pronašao o čemu se radi. Nisam ja veliki pronalazač nego sam samo pažljiv čitalac onog što čitam. Ugovor CEFTA je nešto što su balkanske zemlje potpisale prije nekoliko godina, i taj ugovor je važio do ulaska Hrvatske u evropsku uniju. Zapravo on i danas važi, ali.... dakle, bih nemože uvoziti u hrvatsku jer ona podliježe normama evropske unije, a hrvatska bi željela da može uvoziti u BiH jer je to potpisano ugovorom o CEFTA. ZAboravili su hrvati da je ugovor neodrživ jer su ušli u pun o veću porodicu u kojoj vrijede druga pravila. Samim tim, zabrana uvoza mlijeka u hrvatsku iz bih nije ništa drugo negoli do trgovačka praksa "daj meni što više".
Različita su mišljenja ovih dana bila povodom zabrane uvoza mlijeka jedno je bilo vezano za "hrvatsku stranu". Milanović poriče da je u pitanju zabrana, samo upozorenje za mlijeko koje ne podliježe standardima EU.
Da se razumijemo nije mlijeko u pitanju ali hrvatska kroz Konzum i druge trgovačke lance uvozi u BiH jako puno kućnih, svakodnevnih potrebština. da li je mlijeko kvalitetno ili ne valjda će reći nadležne institucije. Nadam se samo da neće biti problema sa Brazilom, da kafa stiže nesmetano.
Mislim da je ovo političko pitanje i to unutrašnje političko jer u BiH političari su nesposobni odraditi ono što treba pa su našli modus, da narod zabave sa mlijekom. Naravno da ne vjerujem bh političarima i da su isforsirali priču jer ovdje puno toga ne valja. Ovo bi im bio dobar adut. Sad im je izbijen. Medjutim upravo sam čuo izjavu žene predsjednice mljekara hrvatske koja se boji da bi izvoz iz bosne zapravo završio na hrvatskom tržištu, a oni bi morali tražiti nova. Rat sa cijenama je u pitanju. Ovdje je mlijeko jeftinije od hrvatskog seljaka i naravno da će i na tržištu biti jeftinije mlijeko iz BiH.
Ova zemlja  nema strateški plan šta i kako da radi i onda ovako probava varijante na prepad. A sve u svrhu zabave svekolikog puka problemima za koje niti taj puk niti političari imaju riješenje. Hrvatska jest osporila uvoz mlijeka i to nije sporno, da li je mlijeko kvalitetno znat ćemo polovinom septembra, a onda će se znati da li su bh gradjani bili u pravu što su bojkotovali hrvatske proizvode. Bojkot je opravdan samo ako ih zamijene domaćim. Ukoliko ih, pak, zamijene srbijanskim ili turskim proizvodima na gubitku smo jer se u BiH daleko manje novca ulijeva iz tih zemalja nego iz Hrvatske. Osobno poznajem barem 50 osoba koje trenutno rade na moru za 200 kuna na dan, a i po statistikama iz BiH se najviše izvozi u Hrvatsku. Upravo i mene je strah političkih lobija koji će "odraditi" narodni bojkot u korist nekog svog tajkuna Naravno pogrešno je reći "politički". To su interesni lobiji, a politika je sredstvo da dodju do cilja.
Upravo se radi o tome da BiH želi izvoziti mlijeko u Hrvatsku. Naši mljekari nisu sposobni prodavati na dalekim tržištima. Ne zaboravite da je Lagumdžija kao ministar vanjskih poslova obaviješten da su Turska i Kina zainteresirane za uvoz svih viškova mlijeka iz BiH. Naravno, nikada im nije prodan ni litar. U Austriji ima više krava nego stanovnika, Holandiji također. Šta će njima bosansko mlijeko? Naši mljekari možda mogu dobaciti do Slovenije, dalje ne.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci