Kako Sarajevo maltretira Zenicu

Prije nekih 17 godina kao dopisnik nekih novina iz Zenice izvještavao sam sa Bilinog polja mnogo utakmica, ali, ovo od sinoć nadao sam da se neće ponavljati. Ali sedamnaest godina je baš previše. Eskalira svakim danom sve više i drastičnije. Gdje je tome kraj. Krojači ovakvog ponašanja društva, kada će biti  dosta. Šta vam je cilj. Dvije stvari su me iritirale i to je razlog što pišem ovaj tekst, a to je. Ono što sam već pomenuo da kontinuirano traje pritisak barbara sa tribina na stadionima. A drugo je indoktrinirano i jednostrano izvještavanje sa dogadjaja. Svi veliki i državni mediji imaju sjedište u Sarajevu i svi oni, ali svi redom su jednostarani, kada su birali svoje izvještače sa sportskih dogadjaja dovodili bi ljude iz svoje sredine, iz Sarajeva, i ti mali ljudi da ne bi bili prozivani po kafanama, izještaje i počinju i završavaju navijački raspoloženi, prema lokalnim klubovima. Ne daj bože da budu objektivni. Morali su vidjeti da su u Zenici prvo navijači gostujuće momčadi svojim ponašanjem iritirali domaće navijače. To nije opravdanje za ponašanje domačih navijača ali jeste za početak priče u kojoj navijači iz Sarajeva imaju povlašten status kod medija i organa reda. Bio sam prisutan davno prije sedamnaest godina kada je ministar unutrašnjih poslova ZDK bio maltretiran naravno verbalno od strane navijača u Sarajevu , a prisutan tom dogadjaju je bio ministar kulture kantona Sarajevo i još uz to član uprave kluba. I prošao je pored Asima kao da se ništa ne dogadja, kao da nije red gosta makar zaštititi.
Sve su to ponašanja koja su dovela do toga da prekid utakmice od gotovo pola sata završi tek sa novčanom kaznom i ništa. Jeli tu domaćin mogao uraditi nešto kada gostujući navijači donesu arsenal vatro podrške svom klubu.  
....čuj ovo...došlo je do sukoba navijača i policajaca... kao dvije grupice huligana... pa dok god napad divljaka stolicama, kamenjem i topovskim udarima nazivaju "sukobom", bolje je zaobilaziti utakmice na kojima policija jedva uspjeva da zaštiti sebe, a kako bi drugog... policijski pendrek je, uistinu, iz raja izašao...

Ipak su to "navijači" od riječi navijeni, isprogramirani, u tudjim rukama to je problem. Pod hitno, uvesti članske iskaznice i ulaznice za stadione sa fotografijom, imenom, prezimenom i svim podacima, onima koji žele doći na teren uzeti uzorak krvi, DNK, odrediti striktno sekciju i broj stolice. Tokom utakmice držati usmjerene kamere u HD-u na svaki red tribina i ko god krene u bilo kojem pravcu, osim WC-a obarati vodenim topom. Ili onim s gumenim mecima. Ko ne pristaje da stvori ovakve uvjete, diskvalifikovati iz svih liga. Kraj priče.
Jedan otac je poslije utakmice rekao: -  Ja sam sa svojim petogodisnjim sinom danas došao na poluvremenu do Bilinog, kao da smo znali da će biti neka glupost da ne ulazimo na stadion odemo na Kamberovića polje gledati Fortunu gdje momci uživaju u onome što rade,a Bogami i gledaoci, žalosno je što su se utakmice od porodične zabave pretvorile u opasna mjesta, žalosno je što mene sin pita a što ne idemo tamo? kako objasniti djetetu od pet godina da ne trebamo parkirati auto ispred stadiona da nam ga ne razbiju neki nedozreli (nebitno koji su i odakle su), jednostavno zalosno, izgubili smo sve vrijednosti  
Drugi pogled na isti dogadjaj je 
Ovo kad se sukobljavaju navijači, a nije na nacionalnoj osnovi predstavlja pravo pozitivno osvježenje u našem društvu. Zamisli navijači i prave probleme i nerede. Pa nisu valjda došli gledat duple pasove i ubacivanja iz kornera. 
U svega nekoliko minuta, na nekoliko sarajevskih portala umjesto priče o divljanju "hordi zla" osvanule su priče o "rasističkom skandiranju" zeničkih navijača. Isti recept je primjenjen i kad je reprezentacija igrala protiv Izraela, ne treba ti vanjski neprijatelj, kad imaš prodane domaće duše. Jeste, jedna grupa (ali van stadiona) je napravila idiotluk, ali niko nije palio zastave, nije bilo rasističkog navijanja (ako se pod tim ne smatra Palestina). Tako i danas, sad je žrtva bio crnac, čovjek koji kruh zarađuje gdje igra, a samo bolestan čovjek može vidjeti u boji kože neki problem.
Međutim, sad je najbolje u odbranu svojih divljaka na tribinama imati jednog crnca, da bi optužili protivnika da su mu "huktali". To što su horde divljaka isčupale stotinu stolica, ranile nekoliko policajaca, povrijedile više osoba nije viđeno zbog politike "neusmjeravanja kamera" da se "stoka" ne naljuti ako ga ko prepozna u kadru. I evo neka bude zapisano satima, danima prije sjednice Disciplinske komisije NSBIH, SVE OVO SE ČINI uz pomoć par prodanih medija da bi se IZJEDNAČILA KRIVNJA i FKS i NKČ kaznili isto ili gore, po domaćina.  
Treba konstatovati 
Stadion je imovina Grada Zenice, znači građana. Gradski oci neka zabrane igranje ovakvih utakmica dok se zakonski sve ne reguliše po civilizacijskim normama. Ovim su ugroženi i građani oko stadiona i u Gradu Zenici, jer ovo su momenti kada se rulja ne može kontrolisati što pokazuju i snimci. 
Riješenje je
Dobre kontrole, onda postaviti video nadzor, pa dežernog sudiju za prekršaje, pa odrezati kazne zatvora i novčano. Najbolji primjer su Englezi. Kod njih nema ni ograde a gledaoci su dva metra od terena, pa neka proba šibicu ili upaljač baciti... hoće vraga. Zna šta ga čeka. Sve dok to ne uradi cijela BiH svaki put će nam se to događati. Kod nad i kad ubiju navijača nezna se ko je a vidjeli svi gledaoci
Kad bi u nadleznim institucijama Saveza bili profesionalci kojima je sport bitniji od lobija, stranaka i analnih otvora njihovih finansijera, onda bi kazna poslije divljanja kao danas na Sjeveru Bilinog bila 50.000, a ne 5.000 KM. 
Nemojmo se zavaravat, znamo da vecina klubova finansira bakljade, topovske udare, putovanja svojih "navijaca", ako ne svih, onda "odabranih" radikala koji kuhaju gdje treba, gdje zatreba...
Medjutim, proci ce ovo kao i do sada u ovoj "kukuruz" ligi, koja jedino valja za pranje novca i dizanje tenzija, kadgod ustreba. Koliko se sjećam, kad su "Hordaši zla" stradali na M17 na KBZ se uhvatio red Robijaša koji je darovao krv. Danas, neki drugi "navijači" Sarajeva istog "imena" pokazali su šta misle o tom gestu. Fuj, Premijer liga, fuj tzv. "navijači". Treba sve resetovati, pa iznova.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci