Da li je fb javni prostor, a šta je status

Prisustvovao sam vrlo često raspravama i verbalnim sukobima šta je to javni prostor, kada je fb tema.
naravno da pretpostavljam da ste i vi imali takvih susreta. Problem je kada se javno i privatno nadju ja jednom mjestu.
Da definišemo jedan aksiom jedno pravilo.  FB jeste javni prostor i tu bi trebalo da  postoje pravila koja se moraju poštovati. Mejdutim kada nema sankcije nema ni norme je pravilo koje se vrlo često zaboravlja. Samo sankcija može disciplinovati čovjeka. Dakle, na javnom prostoru čovjek postavi status i šta ćemo sad. Da li je status javni prostor. Nije to je privatni prostor onoga čiji je status. Svi komentari dati na njegovom statusu su njegovi. Pa tako kada učestvujete u razgovorima morate znati da pravilo koje ću spomenuti a to je da se na statusu priča o tom statusu, a ne ide priča na neke druge teme. Dakle, onaj ko je postavio status raspolaže sa komentarima jer mu je i tvorac fb dao tu mogućnost a to je da može izbrisati komentar koji  mu neodgovara do toga da blokira učesnika u razgovoru.
Čini mi se da nema potrebe za ljutnjom ako onaj ko je postavio status zarad svog statusa tvoj komentar izbriše ili te blokira. To je njegovo pravo.
Javni prostor fb ima i ono  što nije javno zapravo jest javno za čitanje ali pravo na izmjene ima onaj ko je postavio status. Da priču ne razglabam u istoriju i u obligacione zakone, da ne spominjem obicaje i medje medju ljudima u vremenu kada nije bilo fb. Ovo je moje mišljenje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci