Gdje sa roditeljima kada udju u godine

Dom penzionera u Srednjoj Bosni je tema ove moje male priče. Neću reći koji  je to dom, ali će se znati o kojem se to radi. Nekoliko stvari je vrlo indikativno da štićenici tog doma ne dobijaju adekvatnu uslugu koju su dužni dobiti, jer na kraju krajeva njihova djeca to uredno plaćaju.
Naime, ne spominjem ime ustanove iz prostog razloga što mi je štićenica tog doma uz kaficu ispričala šta joj se dešava. Naravno da ne želim da ona dodje u situaciju da je šikaniraju i da se njezin status promijeni na zlo, a ne želim ni sebi ništa loše zato neću spominjati ime te ustanove ukoliko ne bude se moralo mislim ukoliko ne bude došao u pitanje status te štićenice. Drugi razlogi nisu dovoljno dobri da pričam o toj ustanovi.
Ali svi oni koji su svoje roditelje dali na njegu u tu ustanovu moraju obratiti pažnju o čemu se radi. Mali primjeri govore o nečovječnom i gramzivom ponašanju osoblja te ustanove u kojoj bi morala postojati kontrola osoblja kao i tijela koja će raditi i one "dodatne" usluge koje ne ulaze u "osnovni paket" usluge. Razlog tome je novac, koji  dobiju najčešće od djece korisnika usluga.
Ako  vam je mati kojim slučajem u tom domu na raspolaganju ima sobu od nekih pet šest kvadrata i toalet. Naravno tri obroka i osnovna ljekarska njega. Tu se nema šta za primjedbu davati ali.... idemo dalje. Još ako je mati gluha i treba joj slušni aparat tehničar koji je zadužen za nju opslužuje je na način da joj je rekao da će joj nabaviti aparat i da će koštati oko 700 KM. Istina je ovakva da je staru gospodju trebalo odvući na pregled i trebalo joj je reći da osiguranje riješava problem od nekih 600 KM a korisnik usluge plaća 100 KM. Šta je tehničar htio. Iskoristiti staro i nemoćno čeljade.
Druga priča je kada je stara majka žalila se na bolove u glavi. Tehničar je došao naravno po pozivu i rekao  da je sve u redu. Stara majka je izašla iz doma, uzela taksi i otišla u hitnu . Tamo su joj izmjerili pritisak koji je bio jako povećan. Šta rade tehničari u domu. Kada su primjetili da stare majke nema dali su se u istragu gdje je i kada su je našli u hitnoj otišli su po nju da je vrate u dom. To što je ona sa vrlo visokim pritiskom išla u grad niko nije ni primjetio kao svoj propust.
Zato poštovani čitaoci ovog bloga obratite pažnju ako dajete svoje roditelje u domove penzionera pogotovo u Srednjoj Bosni, kako će se odnositi prema njima i kakvu će uslugu da im daju.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci