bosanski put u Evropu, vodi preko pomoći muslimana muslimanu


Nemogu da se odagnam razmišljanju o izbjeglicama. Neki kažu da su to migranti. Heh. Na kraju krajeva ko da je to bitno. Ljudima jednostavno nije dobro tamo gdje su se odrasli medju ljudima sa kojima su stasavali. 
Čini mi se da i komšija Vučić , premijer Srbije izjavljuje da im je cilj da do 2020. godine postanu dio evrope. Ako se to desi osta Bosna ko kakav bunar.
ove dvije stvari naizgled su nespojive ali imaju svoju vezu. 
Da kojim slučajem BiH ne bi ostala kao bunar bez perspektive morala bi pod hitno ali u narednih nekoliko dana razmisliti o masovnom primanju izbjeglica iz Sirije. Muslimani u Siriji, muslimani u Bosni. Eto riješenja. Moj načelnik općine se u februaru 2014. godine branio da ne ode sa mjesta načelnika općine činjenicom da je za njega glasalo 28.000 glasača. Za pretpostavviti je da su to bošnjaci muslimani, jer da je drukčije bilo bi baš iznenadjujuće. Ali da ne pričamo o iznenadjenju nego o disciplinovanoj glasačkoj mašini koja prati SDA već više od dvadeset godina. Kada su mogli dati glas načelniku Huseinu Smajloviću neće biti problem da ih on pozove da prime izbjeglice iz Sirije. i eto problema. Samo grad Zenica mogao bi primiti 28000 izbjeglica. 
Da ne bude da sam jednostran mogu reći da je na kantonalnom nivou podpredsjednik skupštine kantona dobio 10.000 glasova. Fino. Sad je vrijeme da pokaže koliko ga isti ti glasači podržavaju i pozove ih da izbjedlice iz Sirije prime u svoj dom. Eto ga. kantona i grad Zenica mogli bi primiti komplet sve izbjeglice koje se planiraju dovesti u BiH. 
S druge pak strane. Obzirom da je zid u Madjarskoj ta zemlja samo počela praviti, nastavila je evropska unija; istom logikom može se očekivati da kada primimo izbjeglice stigne humanitarna pomoć iz Evrope za izbjeglice. I eto profita. Mi svakako znamo kako od jednog paketa napraviti dva i slično. I fino BiH ima prosperitet. Višestruko. Razvićemo poljoprivredu, naseliti napuštena sela. Stići će nam humanitarna pomoć iz Evrope, put u Evropu je zabetoniran, samo da evropu spasimo navale izbjeglica. Jer stan i hrana za izbjeglice morace platiti upravo evropska unija. Eto para. 
Zar je to problem. Samo treba shvatiti da vezu muslimanskog svijeta i puta BiH u evropu veže činjenica da musliman pomaže muslimanu.  

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci