Zašto ne želim da mladi odlaze iz zemlje.




U BiH imamo zakon koji je protiv BiH kao države. Na primjer u Austriji ne možeš biti čistačica u bolnici ako nemaš Austrijsko državljanstvo i sad po novom EU državljanstvo. Ne možeš dobiti benificiju za stan ako nisi A. državljanin, pa na primjer Bosanac plaća stan 800€ mjesečno, a austrijanac 300€. Ne možeš biti teh. direktor firme ako nemaš državljanstvo A. O politici ne smiješ ni misliti, a niti možeš glasati. U BiH imamo državljana Srbije člana presjedništva, drzavljanina Hrvatske člana predsjedništva. O nižim funkcijama da ne pišem. Da li je neophodno donijeti zakone kao u Austriji i evo riješenja, imat ćemo dovoljno radnih mjesta, penzija, odmora i plaća.

Ovo je istina. Postoje slučajevi gdje državljanin A. odnosno EU državljanin ima veća prava i benificije od državljanina BiH i Srbije. To se financira iz Budžeta. Zamisli državljanin Slovenije ima veća prava u Austriji od Bosanca koji radi i plaća doprinose 30 godina u Austriji. Nije to OK, ali država podržava svoje državljane, odnosno državljane EU. Što se tiče radnika, u Austriji postoji kolektivni ugovor na nivou države i po tom ugovoru su svi jednako plaćeni, bio zut, crn, bijel... niko te ne smije prijaviti manje ispod ugovora, ne priznaje to država. Kažnjivo je dijelo i po tom pitanju nije Fašistička. Ja mislim da stvarno nije pošteno da ti svojim glasom glasaš u Hrvatskoj i biraš pravim Hrvatima vlast i političara a isto svojim glasom odlučuješ o političaru i državnoj politici u BiH. Ruka ruku mije! Istovremeno mislim da ti niko ne želi dobro, koliko ti želi tvoja država. Makar bi trebalo biti tako.  Isto mislim da Srbija i Hrvatska žele samo ljude kao poreske obveznike koji će puniti državne kase, a da ih manje interesuje vaš život i razvoj vaše općine, mjesne zajednice i države.

 "Naprijed ćemo krenuti kada se prestane svojatati i prizna realnost BiH."

Tako bi trebalo biti, a to se neće desiti nikad dok god onaj ko ima BiH i Hrvatsko državljanstvo kao i onaj koji ima BiH i Srbijansko državljanstvo nema nikakvu potrebu da politički djeluje za samostalnu i cjelovitu BiH što se pokazuje i potvrdjuje u protekle 2 decenije. Uostalom kad je BiH u pitanju sam čin glasanja svi gradjani nisu ravnopravni jer više od 50% državljana BiH glasanjem odlučuju i djeluju u dvije različite države i svojim glasanjem stvaraju pometnju u obje države. Primjer zadnjih izbora u Hrvatskoj. Za uzvrat ovi iz Hrvatske uzvraćaju, isto vrijedi i za braću preko Drine, pa svi Legalno svojataju, a BiH postoji tek toliko dok postoje UN, USA i EU.


Predlažem da na svim društvenim i na svim rukovodećim mjestima u jednoj državi isključivo moraju biti gradjani i državljani te države. Jer dvojna državljanstva, su mač sa dvije oštrice svakoj državi. Eto vidis u Reprezentaciji može da igra samo državljanin te države, može i dvojni državljanin, ako se deklerise koja mu je majka, a koja maćeha. Ne može igrati za majku i za maćehu

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci