ŠTA JE TO SABOR BOSANACA ili razgovor istomisljenika


Mislim da ste u zabludi nije ovo formiranje nove političke partije. Ovo je samo Sabor Bosanaca. Političke partije su tu da budu sredstvo da Bosanci dodju na svoje. Dakle, političari će morati raditi ono što im se kaže, inače neće biti političari. A Sabor Bosanaca, ponavljam, nije politička partija.
Ne mislite li da je osnivanje političke stranke preuranjeno?
Da se ne ubije jaje u zametku?
Zar ne treba prvo raditi na omasovljavanju pokreta i ideje i utvrdjivanju jasnog akcionog plana?
Drugo pitanje je "šta znači naziv države Bosna" bez Hercegovine?
Kakva poruka se šalje stanovnicima Hercegovine koji će biti najtvrdji orah i bez ovakve inicijative?
I čemu to na kraju krajeva? Naslijedili smo avnojevsku BiH i ostanimo pri tome. Ne trebamo si stvarati protivnike na samom startu, a hercegovačka populacija nije mala.
O političkoj partiji se i ne razmišlja. Razmišlja se o onom što treba da čini Sabor, a to je okupiti intelektualnu snagu ovog naroda. Da bi smo mogli riješiti egzistencijalna pitanja i naravno uspostaviti dijalog sa političarima i zahtijevati od njih kvalitetna riješenja. Hoćete li reći granice hercegovine. neki će reći da je Hercegovina do tamo, dokle raste kaki jabuka. Neki će reći i da je Konjic, Hercegovina i Livno i Glamoč. Ali kada predjete Ivan planinu, drugi će reći nije to, to. Još jedan argument, ako pričamo o hercegovini, šta je to što povezuje Trebinje, Blagaj, Posušje. Da bi bili jedinstvena teritorija.

Ovi na vlasti, upravo ne žele avnojevske granice. Ako baš spominjemo Avnoj mogao bih vam reći da je ustav iz 1946 dakle FNRJ, kao prijedlog imao istorijske granice Bosne, tako što je od Zadra do Boke Kotorske bilo zapravo Bosna. Puno je otvorenih pitanja. Recimo pitanje Sutorine ili jos gore pitanje Prevlake. Prevlaka i naravno Sutorina su Bosanska teritorija. Ali komšije vole da čopnu što se čopnuti može. Ovo govorim argumentima nisu samo lametiranje na temu.


Iz svega ovoga čitam sljedeće. RS, je totalno izvan priče.
Ovo oko hercegovine odnosi se zapravo na 4 kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom, koje Bosanski Sabor zanima kao i lanjski snijeg pa se sve koncentrisalo na kantone sa većinskim bošnjačkim stanovništvom gdje se predpostavlja da ima i najviše onih koji se osjećaju Bosancima. Priča već vidjena, i u teoriji, a u praksi pogotovo.

Ko priča o hrvatima u BiH, „većinsko hrvatsko stanovništvo“, to je invazionistička politika pokojnog predsjednika Hrvatske, Tudjmana. Podijelio je pasoše Bosancima katolicima, i nazvao ih Hrvatima. Sada kada je Hrvatska usla u Evropsku Uniju na isti taj način opustošili ste katoličko biće u Bosni. Tako da je ekspanzionistička politika i invazija bila u jednom trenutku efikasna. Još uvijek HDZ hvata svoje stolice u hrvatskom saboru, kroz taj model podjele Bosanskog naroda. Da obrnem situaciju pa da pitam. Da li bi bilo normalno da italijani iz Pule na izborima izadju i glasaju za italijanski parlament i poslije godinu dana ponovo na izborima u Hrvatskoj glasaju za parlament u Hrvatskoj. vrhunac te politike je da je i član predsjedništva išao na izbore i glasao na izborima u hrvatskoj. Bilo bi dobro prekinuti takvu nakaradnu politiku.
Oni koji su navikli na uspostavljene odnose moraju znati da je istina bacana pod tepih zarad nekih malih interesa.

Pitanje kojima se trebamo pozabaviti je kako ispraviti posljedice te politike i pridobiti te ljude na našu stranu. Uklanjanjem Hercegovine iz naziva države sigurno ne. I gdje je RS u toj priči? Osnivamo li ekskluzivni klub Bosanaca ili radimo na masovnom pokretu? Pustimo Sutorinu i Prevlaku sada, o tome će se nekad izjasniti njihovi stanovnici referendumom.

-      Nema niti Federacije niti RS totalna decentralizacija države, zar za 4 miliona stanovnika treba ovolika administracija. Jaka lokalna uprava, to li je.

Ukidanje srednjeg nivoa vlasti u nekoj državi nije decentralizacija, već
centralizacija.

-      Može biti, ali sredji nivo nisu kantoni i RS toliko je toga glomazno kabasto da se nemože izdržati. 500.000 nezaposlenih. Zadnji smo u Evropi, najsiromašniji, a to je uspjeh ovih na vlasti. Neefikasan sistem koji se mora mijenjati. Nagli rezovi nekada daju dobre rezultate, čak i preko noći.

Nije može biti, nego jeste. Druga je stvar da je tačno da imamo preglomaznu administraciju. SDP je 2004, predlagao dosta suvisao sistem srednjeg nivoa vlasti na 4 regije i grad SA, ali nije prošao.
  
Mogu se apsolutno složiti sa svim što ste napisali, ali to samo dodatno potvrdjuje činjenicu da je Hrvatima u BH do bosanaca kao naroda stalo kao do lanjskog snijega. Danas sam bila na jednom skupu u Banjaluci koji je organizovala banjalučka biskupija povodom 20 godina protjerivanja Bošnjaka i Hrvata sa ovih prostora. Gosti su bili i kardinal Puljić i novi konzul RH u BL. Dakle, da ste bili tamo, kao sto niste, znali bi ste o cemu pricam. Ispraviti to je proces koji zahtijeva prije svega dosta informacija, zatim mnogo mudrosti i konkretnog rada na terenu. 

Ali objasni to ljudima u "obje" Hercegovine, u RS-u ili Posavini, tu je nas primarni problem. Posavinu sam pomenula jer poznam stanje duha i bosanstva koje je misaona imenica. A mi sve te ljude trebamo na našoj strani. Tim ljudima nije ništa bolje od te govorancije, ali neće biti ni nama od naše, ako imamo samo govoranciju.

-       Slažem se, treba objasniti svima da su Bosanci i da im je Bosna zemlja u kojoj imaju zaštitu. 

O Posavini je danas govorio šef kluba Hrvata u vijeću naroda RS.

-      Fino, hoćeli šta biti bolje tim ljudima od te njegove govorancije.


To nam samo govori da sudbinu uzmeno u svoje ruke i svi zajedno uradimo nešto .....bila si u poplavi sa mnom ...sve je to jedna velika škola i idemo i moramo dalje ... Mislim da ne trebam reći kako se slažemo, samo što ja imam nešto drugačije mišljenje o načinu kako doći do istog cilja.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci