Dakle, gospodo političari prekršili ste ustav.


Govoriti o akcizama, a ne govoriti o krivcu za bezrazložno povećanje akciza je iluzorno. Gradjani BiH su za odluku da litra goriva bude i 3 KM jer bi time za kratko vrijeme napravila se putna komunikacija i uspostavili uslovi za ubrzani razvoj ove zemlje. Ali postoji jedan bitan uslov. Gradjani vama političarima ne vjeruju. Jer do sada ste mnogo toga uradili da biste prevarili gradjane i glasače u ovoj zemlji.
Nemojte nam pričati priču šta je to akciza. Gradjani su i pismeni i pametni. Političarska pamet im nije potrebna da vide i znaju da ih želite sa novim akcizama. Prevara i pokrivanje dugova i neefikasne drzavne administacije.
Političari ne traže moduse ekonomske discipline nego potežu za jedinom metodom u kojoj svoj konformizam ne diraju, a neuspjeh prebacuju na gradjane.  Akcize su morale imati svoje mjesto u budzetu za narednu godinu, a ne da se donose na parlamentu kao odluka parlamenta kao da ne postoji  pravni kontinuitet i kako se nisu mogli predvidjeti troškovi u prošlom periodu i troškovi u budućem periodu.
Neučinkovitost državne administracije se ogleda u nenaplativosti i neuredjenosti naplativosti PDV-a. Tako da sluzba za indirektno oporozivanje pravi spisak duznika pdv, a ne nalazi načine za naplatu
Na ovaj način kako ste donijeli odluku o akcizama vi direktno želite smanjiti ekonomska snaga potrošača, a samim time i potrošnju dobara sa trošarinom.
Nastoji se smanjenjem potrošnje dobara koje sadrže trošarinu otvoriti prostor za izvoz tih proizvoda. A mi ne proizvodimo naftu niti naftne derivate.  Dakle, ne radite u interesu gradjana niti u interesu naroda koje predstavljate.
Kao dio parlamentarne skupštine dom naroda je donio odluku o akcizama ali u ustavu piše upravo suprotno. Dakle, nisu mogli to uraditi na ovaj način . kako.
Odluka o akcizama je previše ozbiljna stvar da bi ona bila donošena u skraćenom postupku kako su je uradili po peti put ovog puta. Rasprava o akcizama uopšte nije bila na dnevnom redu. Što će reći da je i formalna strana ovakve odluke nije ispoštovana. Jer jednostavno nije bila na dnevnom redu.
Medjunarodna zajednica nije tražila povećanje akciza nego uvodjenje discipline i ozakonjenje postupka kontrole potrošnje i utorška akciza.
Podsjećamo, vlast na državnom nivou je u nimalo zavidnoj situaciji s obzirom na to da međunarodna zajednica ne odustaje od uslovljavanja BiH usvajanjem seta zakona o povećanju akciza u zamjenu za finansijska sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU). Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.

Da rezimiramo što se tiče akciza. Političari koji sjede u domu naroda parlamentarne skupštine BiH po ustavu imaju zadatak  u članu 4. Tačka 4. Pod c) Odobravanje budžeta za institucije Bosne i Hercegovine
Dakle, gospodo političari prekršili ste ustav. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci