Drven kolac za gradonačelnika



Politička scena se zahuktava. Punom parom mediji rade u interesu onih koji bi da održe stanje kakvo je do sada. Treba gradjane ubijediti da nam teče med i mlijeko i da će ukoliko nastave biti kao do sada nastaviti teći med i mlijeko. Najveću grešku gradjani prave kada sjednu gledati vijesti u večernjim satima. Tada je indoktrinacija najveća. Činjenica da je na izborima 115 partija preko 60 nezavisnih kandidata te nekakve gradjanske opcije. Koga to briga i suštinski šta to znači. Ništa. U gradu u kome ja živim ozbiljni kandidati za ulazak u vijeće su naravno SDA, SBB, SDP sa ostalim nazovi lijevim partijama poput DF i Naše stranke.
Stranka za narod i A SDA su se ujedinile i možda bi to mogla biti jedna od onih koje bi imale dva mandata u vijeću.
Dva HDZ-a su politička opcija čije je glasačko tijelo ovog proljeća umanjeno zbog odlaska mladih ljudi sa hrvatskim pasošem u Evropu. Pored male izlaznosti, indiferentnosti populacije od koje oni očekuju glas vrlo lako se može desiti da u vijeću ispred HDZ ne bude predstavnika. I ove male lijeve stranke igraće na nacionalnu kartu pa će pokušati preko bošnjačkih glasova zauzeti stolice u vijeću i time istjerati HDZ-ovce. Naravno, da je ovu činjenicu pojačao nerad ove dvije političke partije na terenu.   
Ostaje još predstavnik iz reda ostalih i ove godine će biti interesantna bitka za to mjesto . Tri Musića će očekivati ulazak u vijeće, i nisu oni jedini. Prošle izbore pobijedio je Salko Musić i ušao u vijeće sa 165 glasova.
Iz svega ovoga ukoliko se ne desi značajniji izlazak gradjana i stanovnika grada Zenica situacija u vijeću bi vrlo lako mogla biti ovakva.
SDA bi u koaliciji sa SBB mogla imati natpolovičnu većinu čak i dvotrećinsku većinu. Natpolovična znači 16 stolica. Danas SDA ima 14 stolica a SBB 5, dakle natpolovičnu nije teško dobiti. Dvotrećinska većina glasova je 21. Što će reći da i to nije nemoguće jer im je potreban tek jedan vijećnik koji će biti na njihovoj strani. Do sada su imali nezavisnog kandidata i vijećnika iz HDZ-a na svojoj strani. A ostali su mogli biti kako god i eto ga. Da ne bi razmišljali o ishodu odluka ukoliko dobiju dvije ili jednu stolicu, SDA će moći donositi odluke bez vijećnika iz HDZ i nezavisnog kandidata, što im daje apsolutnu vlast u vijeću grada. Mogu donositi odluke i o promjeni statuta grada i mijenjati čak i agregatno stanje.
Sve u svemu u vijeću će se sve odlučivati. Gradonačelnik grada Zenica je manje bitna funkcija jer su krucijalne stvari uradjene po njihovoj SDA volji, sada predstoji period u kome tako nešto treba da zaživi pa im pozicija gradonačelnika primarno nije ni bitna.

S druge pak strane velika je zainteresovanost za poziciju gradonačelnika kako je umro Husein Smajlović i puno njih bi da ga zamijeni. Medjutim, niko neće moći postići njegov rezultat od 28.000 glasova tj. U procentima veliki procenat glasača na svojoj strani. Da napomenem samo i činjenicu da je na prethodnim izborima Husein imao više glasova od same liste vijećnika SDA  u vijeću. Dakle, da li će nezavisni Fuad ili Mirad , Da li će SDP sa svojim „lijevim“ kandidatom, a već se može prepoznati da SDP razmišlja o kandidatu koji nema šanse da napravi rezultat. Lijevi su predali bitku i prije bitke. Biće interesantno vidjeti ostale kandidate drugih partija ko bi mogao predstaviti nekog ko ima karizmu bivšeg Huseina, znanje o ekonomiji Fuada Kasumovića, Miradovu ekscentričnost, a da se opet dopadne gradjanima da ga osjete svojim i glasaju za njega. I na kraju već kad pobijedi da se može nositi sa dvotrećinskom većinom u vijeću od strane SDA.   

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci