pismo prijatelju


Ideja i stanje duha o kojoj želim pričati je nešto što me već nekoliko vremena veoma dotiče. Sa jedne strane grupa istomišljenika koja nosi jednu ideju, a sa druge stanje duha velike većine sa kojom pričam o toj ideji.
Veliki je broj onih koji bi da ideja ima i glavu i rep i svaki ćošak definisan, veliki je broj onih „gledača“ koji bi i da kritizerski uzmu svoje učće u svemu ovom, a da, ako nešto krene po zlu, mogu reći, ja sam ovdje prolaznik. NEĆE MOĆI. Prolaznici su prošla  stvar.

 Po prvi put u zemlji Bosni se gradi nešto što počinje od temelja. Svi vi koji čitate ove redove samo se podsjetite koja je politička partija ili pokret formiran iz baze. Da li je formiran na taj način ili je predsjednik sakupio istomišljenike i rekao nešto  poput ja ću biti predsjednik, a vi formirajte bazu. I tako bi. Koliko partija je nestalo upravo zato što je ili glavešina otišao sa vlasti ili se prestao interesovati za „velike ideje“ zbog kojih je napravio sebi partiju, pokret ili nevladinu organizaciju.  

Ja mislim da je problem u patološkom stanju duha gdje niti se kome radi, niti hoće da radi. Pričao si priču, izbacio frustraciju, a nisi dao obrazloženje. Kako riješiti to stanje. Nema završne riječi. izbaci i to. Sasvim konkretno. Ako očekuješ da neko na tanjiru tebi donese blagostanje varaš se, toga nema. Sam zasuči rukave. Sad ću malo figurativno, s jedne strane imaš gorostasa koji je pijući krv narastao, izrastao, prerastao. Pio je krv, tebi i tebi sličnima, s druge strane imaš tek u povoju novu ideju. Jednostavno rečeno, jakoroče. I ti od jakoročeta očekujes da funkcioniše kao onaj div. Neće moći. Treba mu pomoći. Treće. Da li ti misliš da je smisleno napasti ono jakoroče, iako ti onaj gorostas pije krv. Probaj njega, ne samo upitati, to može svako nego sasvim konkretno djelovati, da se stanje promijeni. Sa svojim zahtjevima ugušićeš ono jakoroče. Probaj promijeniti svoj način razmišljanja i koncentrisano djelovati sa svima koji to žele da ovaj gorostas konačno padne.
Pričaš o ekonomskaom programu izlaska iz krize. Pričaš o programu zapošljavanja, poljoprivredi i još nešto si spominjao. Nisi jedini, puno je onih koji ne vjeruju u ideje. Jeli uredu biti oportun i kočiti novu ideju. Ili je lakše vjerovati da mrak koji je oko tebe otići će tek onako. Porobljivači običnog svijeta u Bosni, sasvim sigurno neće napustiti svoje pozicije, ako ti i tebi slični budete sjedili na fb i kuckali od jutra do mraka kako nešto ne valja. Ideja bosanstva nije samo da se neki uhljebe, ti dobro znaš da u pitanju je organizovanje Bosanaca oko jedne ideje, a to je NORMALNA BOSNA. To podrazumijeva i ekonomiju i poljoprivredu i penziono i zdravstveno podrazumijeva to i istraživački rad i ratne zločince, podrazumjeva to i korupciju i nepotizam. Podrazumijeva to i puno, puno stvari koje se sada i ne vide, a prave problem ovoj zemlji bogatoj resursima i ljudima. ali najveći problem je izgleda u tvojoj glavi što ne želiš vidjeti jednu dobru ideju. probudi se dozvoli onima koji žele slobodno da misle, nek čine to. Ako nečeš pomoći ok imaš na to pravo, ali skloni se makar ne smetaj

Možda pripadaš onima koji se groze nad istorijom, nad čitanjem knjiga, možda ti smetaju naucne spoznaje davno rečene i prežvakane. Možda ima svašta tu, ali zar je problem stati u red medju obične čestite, normalne i biti dio običnih čestitih, normalnih. Dobro, bojiš se biti izmanipulisan i to je normalno. Do sada smo promijenili nekih pet šest ličnih dokemenata. Policija je živjela samo od mijenjanja papira. Političari su obećavali i ovo i ono i ništa od toga osim njihove koristi. Ali zar je problem stati pored puta sačekati da matica prodje i vidjeti objektivno šta je za tebe, a šta nije. I uskočiš tamo gdje ti je mjesto. Jer Bosna ne može bez tebe. Treba te. Upravo takvog kakav jesi.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci