Od Vardara pa do Triglava

Gledam vaterpolo i u dilemi  sam za koga  navijati. Svi su dobri predobri. Malo je dosadno gledati kad znaš ishod. Saznadoh da su u finalu Hrvatska i Srbija. Da su me pitali prije prvenstva, ja bih im isto rekao, mada mi pravila vaterpola nisu jača strana.

Nekada davno jako važno je bilo, ako nema školskih obaveza izaći u dvorište i izmedju zgrada naći prostor za loptanje. Zavisno od rezultata izvrsnika tj. reprezentativaca popularno bude jedne godine, jedno druge, drugo. Sjećam se da smo jednu sezonu stalno postavljali mrežu za odbojku. Bili smo  zlatni u svijetu. Ili druge godine, u Manili reprezentacija napravi rezultat pa slijedeće godine Bosna iz Sarajeva popne se na krov Evrope i mi igramo košarku nekoliko sezona. Ragbi je sport koji već dugo godina egzistira u Zenici. Od Kapetanovića davne 1971.g. pa sve do danas. Najvažnije je bilo dobro razigrati sa splitskom Nadom. Kolyis iz Ljubljane je bio pravi partner za utakmice u Zenici. Beogradjani su se osjećali dobro u Zenici, a bogami i Zeničani u Beogradu.

Pade mi napamet da je rat odprije dvadesetpet godina zapravo bio  rat protiv super jake sportske države. Jer. Imali koji od  kolektivnih sportova u kome nismo mogli praviti posao. Davno je bilo kada sam jednu ovakvu  tablu sa slike redovno kršio. Komšije su zvale moje roditelje, pozivali ,tada, miliciju. Ništa im nije pomoglo košarka je bila ispred svega. Kako i ne  bi bilo kada je Moka slavnić prošao Tkacenku kroz noge. Kako da je nešto bolje od odbojke koju su igrali Kićanović i  Delibašić. Zar je bilo boljeg centra, kada su snimali Krešu Čosića i našli Tkačenka u bivšoj SSSR, da ga imitira. Da li treba spominjati fudbal i rezultate koje su u zadnjih dvadesetak godina napravile reprezentacije nastale poslije Jugoslavije. Šta bi bilo kada bi recimo Ćiro bio selektor, u napadu Džeko i tako redom po kvalitetu skupiti reprezentaciju. mogle bi se komotno skupiti dvije. Odbojka, pokupili zlato i nikom ništa zlatni, prezlatni. Rukomet, tradicionalno predobri. Danas pravimo posao i u pojedinačnim sportovima. Da li ima neko ko će reći da Djoković nije ok. Ko će reći da Modrić ne zna igrati nogomet. Ili ko nije navijao za Janicu ili Ivicu. Ko ne voli vidjeti Anu na teniskim terenima. Imali i u  jednoj zemlji nastaloj poslije Jugoslavije da bi neko rekao da ragbi nije dobar sport. Ko će reći za Envera Marića iz Mostara da nije vratar svih vremena i više nego što je Balkan. 

Smijeli iko spomenuti da nije fino vidjeti skokove sa starog mosta u Mostaru ili Alkare u Sinju. Kome smetaju trubači u Gučoj. Zašto!!!!!!!  

I zašto smo ratovali!?!

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci