u Zenici nema grada, zenica nije grad

nije bilo referenduma niti kada se rasprravljao o kreditnom zaduzenju za gradnju GGM-a iako je Zenica jos dugo godina mogla zivjeti da se napravio kruzni tok kao u Sarajevu. nekoliko je razloga za to. nikada ali bas nikada u ovoj kotlini nece zivjeti toliko ljudi kao u Sarajevu. a nasa sarajevska ulica mogla je dvije trake imati u jednom pravcu , a bulevar isto tako dvije trake u drugom pravcu i eto ga znacajno jeftiniji projekat. niko gradjane nije pitao sta misle o tome
prolazeci gradom i izbjegavajuci sa jedne strane automobile sa druge gradjevinske masiene, pokusavajuci da predejm nekih stotinjak metara sjetim se da je ovo zadnji slobodno se moze reci prostor koji je bio upotrebljiv jos stitinama godina a postojao je iz vremena kada je moj grad postajao grad. kasaba koja je davne 1945 imala tek nekih 13 hiljada stanovnika nekih 1971 izvukla se u grad od 71.000 stanovnika. kaldrma za kojom zalim je upravo to izvremena kada danasnji politicari niti su bili bitan faktor niti je ko njih primjecivao. posljednja kaldrma se nalazila na brdu prema bristu. iznad nekadasnjeg rudarskog hotela, danas kazu da je to turski koledz. pored bajrine cevabdzinice.
druga stvar koja nije bila na referendumu je da se zenica preustroji u grad. ko je ovdje koga pitao. navodno je stigao papir "odozgo". pa sta. valjda se lokalna organizacija formira na osnovu onog sto odgovara onima koji zive tu.

kada su formirali grad po evropskim zakonima zaboravili su na cinjenicu da nam je evropa u komsiluku i da civilizovani stanovnici zenice znaju sta je evropa. primjera radi tamo cuvaju svoju tradiciju i ne skidaju kaldrmu tamo gdje netreba nego je ostavljaju cak i u uzim gradskim jezgrima. drugo, da li je od njih nazovi demokrata cuo da negdje u evropi postoje mjesne zajednice. balkanski izum je da u opcinama postoje mjesne zajednice.
vlastodrzci nemoram ih imenovati znaju se. Oni su za dvadeset godina nastavili se ponasati autokratski u tradiciji Franje Topica iz napretka, josipa broza iz jugoslavije i kada se sjetim da su devedesetih godina zaklinjali se u demokratiju zaboravili su to. izgleda da je jedan prastari aforizam vec dugo na vlasti.
demokratski je samo ono sto ja kazem kako ce biti. aforizam postao zivot.
autokratkso ponasanje sa tendencijom prema oligarhiji kako na drzavnom nivou tako i u lokalnoj zajednici u slobodnom zargonu bi znacilo da poslije babe dodje sin koji arci i rasprodaje ono sto mu babo nije niti zaradio niti je njegovo ali kako je navukao kravatu i odijelo misli da je gospodin.

sve u svemu u Zenici nema  niti grada niti u Zenici vladaju gradjani.....

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako napraviti pakt sa vjevericama

Snijeg, sneg ili snjeg. Da li je to bitno

Da li su Hercegovci, Hercegovci ili su Bosanci